dinsdag 20 mei 2014

Links

Aan de rechterzijde van het scherm is er een icoontje die naar verschillende links verwijst.  Zo vind je er de website van de stappenmethode, maar er is ook een link naar bijv. de website van chess.com.  Daar kan je iedere dag een aantal oefeningen maken, ook een spelleke online-schaak spelen en meedoen aan correspondentie-schaak (hier krijg je één of meerdere dagen om een zet uit te voeren).  Ik heb er ook een link aan toegevoegd van de blog van mama Louise (Vdstappen).  Onze mannen kennen Louise en de mama blogt enthousiast over het schaakleven van haar dochter.  Als iemand goede links vinden omtrent schaak voor onze jeugd mag je dit altijd laten weten dan zal ik die graag toevoegen.

zondag 18 mei 2014

Criterium van Humbeek

We zijn vandaag met vijf jeugdspelers naar het zonnige Kapelle-op-den-Bos afgezakt. Arne, Mathieu, Nathan, Warre en Simon zullen hier de kleuren van Aalter verdedigen. Na drie ronden heeft onze hebben ze respectievelijk twee, niets (niet in zijn gewone doen vandaag), anderhalf, drie en twee.  Vooral Warre was tevreden met zijn eerste winst ooit tegen Dries.Mathieu laat in de vierde ronde de nul achter hem en Warre speelt een remise tegen Daniel.  Daniel is een eerstejaars -10 die de criteriums bij de -12 speelt en telkens ook wint!  Onze Arne wisselt winst en verlies verder af en speelt een vijf uit negen bij elkaar wat hem een vijfde plaats oplevert.  Mathieu laat nog een paar steken vallen en behaalt uiteindelijk drie uit negen.  Hij had duidelijk wat moeite om zijn concentratie aan te houden.  Nathan deed beter dan in Aalter en behaalde een vijf uit negen.  Onze Simon ontgoochelt na zijn goede start, meet dan twee en een halfje zat er vandaag blijkbaar niet in.  Warre mogen we vandaag niet vergeten, Hij speelde nog enkele mooie winsten bij elkaar, stond na ronde vijf op de eerste plaats.  Door een verlies (slechts ééntje) tegen de latere winnaar, behaalt hij aan de eindmeet een uitstekende vijfeneenhalf uit zeven wat goed is voor een tweede plaats.  Ik denk dat na vandaag zijn zelfvertrouwen een serieuze boost zal krijgen.
Op naar het volgende toernooi in Landegem op 28 juni!



dinsdag 6 mei 2014

stappentoernooi in Wetteren

hierbij een verslag van de papa van kleine Arne,
Vorige zaterdag heeft kleine Arne deelgenomen aan het debutantentornooi in Wetteren. Werd georganiseerd door de "Wetterse vrijpion", slechts de tweede keer dat het georganiseerd werd, en een klein tornooi, max 60 deelnemers werden toegelaten. Weinig bekende gezichten, op de familie Deleu na die voltallig aanwezig waren, voor de rest vooral volk van Chesspirant, "de drie torens" en "KGSRL", alles samen 34 deelnemers. Bij de eerste ronde moest hij direct op bord 1 spelen tegen Vanwynsberghe Maxime, ik schat een veertienjarige uit stap 3;-) Verloren dus, maar niet getreurd. De volgende rondes werden gewonnen en dit onder andere tegen andere stap 3 tegenstanders. Ook de 10 minuten waren wat te snel voor Arne, hij kon te weinig nadenken ... Na halverwege was de concentratie echter plots weg en twee partijen verloren door fouten te maken. Daarna nog een remise door een tegenstander die niet wist hoe hij het kon afmaken en de laatste ronde verloren. Alles samen 4,5 op 9. Niet slecht, maar er zat meer in was het gevoel. Al met al een zeer leerrijke ervaring door het spelen tegen oudere tegenstanders. Op het einde wat pech gehad en daardoor halverwege de rangschikking geëindigd. Vatbaar voor herhaling volgend jaar zou ik zeggen ...

zondag 4 mei 2014

Criterium van Aalter

Op 1 mei ging ons eigen jeugdtoernooi door in de sporthallen van het Emmaüs-instituut.  Dit is één van de grootste jeugdtoernooien van het criterium.  Voor Aalter waren er deze keer heel wat deelnemers.  Bij de -8 hadden we Sverre, Miguel en Arne.  Kleine Arne kon zijn glansprestatie van vorige week niet herhalen.  Sverre scoorde in zijn tweede deelname een mooie 3, Miguel heeft reeds een BK achter de rug en behaalde 4 uit 9.  Onze Arne werd 8ste met 5,5 uit 9.  Bij de -10 speelden Mathieu en Nathan mee.  Mathieu begon heel sterk met een 4 uit 5.  Uiteindelijk behaalde hij 4.5 uit 9, de toppers zijn duidelijk te sterk voor Mathieu, Nathan begon wat trager aan toernooi en kwam nog dicht op de hielen van Mathieu met een 4 uit 9.  Bij de -12 was Warre de speler van dienst.  Ook hij begon heel sterk aan het toernooi met een 3 uit 3.  Uiteindelijk werd hij 10de met 4,5 uit 7 met een paar mooie partijen tegen toppers uit zijn reeks.  Daarna komen we bij de -14 waarin Florian speelt.  Bepaald geen gemakkelijke opdracht in een sterk bezetten reeks, hij behaalde 3 uit 7.  Bij de -16 spelen Arne en Simon, Arne behaalde 3, Simon een 4 uit 7 met een goede 11de plaats.  Tenslotte speelde Robbe in de open reeks (met een GM als winnaar) een 3 op 7 bij elkaar.  Volgend criteriumtoernooi in Humbeek op 18 mei.