vrijdag 30 oktober 2015

Ledegancktoernooi derde ronde 30/10/2015

De derde ronde werd gespeeld in de Leke te Eeklo. We mochten het opnemen tegen Evergem 2.

Stan speelde op de 5de bord met wit tegen Martijn. Toen ik even ging kijken had Martijn het initiatief en kon met tempo zijn stukken ontwikkelen en de druk opvoeren richting de koning. Stan kon enkel passieve zetten spelen. Toen Stan de dames wou afruilen om de druk te verminderen bleek dit een blunder te zijn. De toren van Martijn zou mat geven achter de paaltjes. Stan verliest zijn eerste partij dit seizoen.

Dimitri op het 3de bord speelde met wit tegen Sofie. Tijdens de opening heb ik een paardruil gespeeld om een zwakte te maken in de pionstructuur. Maar al snel bleek dit een foute keuze. Ik stond achter in ontwikkeling en ik kon niet meer kort rokeren. Uiteindelijk was ik verplicht om lang te rokeren waar zwart een open lijn had. Sofie speelde echter een paar onduidelijke zetten waardoor ze tempo's verloor. Zo kon ik nog een pion winnen en had ik voldoende voordeel om het eindspel te winnen.

Martin op het 4de bord met zwart mocht het opnemen tegen Kurt. De partij zag er redelijk scherp uit. Martin verloor al vroeg in de partij een pion. Het centrum was dicht met elk een paard op een sterk veld en de dreiging om het stuk er af te slaan. Martin begon zijn pionnen op te spelen langs de dames kant waardoor het veel meer ruimte had dan Kurt. Dit heeft later in de partij de doorslag gegeven. Plots had Kurt een toren minder. Martin won zijn partij.

Mark speelde op het 2de bord met zwart tegen Filip. Mark had lang gerokeerd en Filip kort. Filip had dan ook de aanval ingezet langs de dameszijde maar was net iets trager. Mark kon ondertussen de open lijn nemen en de torens verdubbelen langs de koningskant en stond er iets beter voor. Filip heeft nog een toren afgeruild maar de open lijn bleef voor Mark. Toen ik was later terug ging kijken was de partij afgelopen. Mark gaf schaak met de dame en de volgende zet zou het mat zijn dankzij de toren op de open lijn. Mark won zijn partij.

Philip speelde met wit op het 1ste bord tegen Hendrik. De stelling stond lang gelijk tot Philip een kwaliteit voor kwam. In het eindspel had hij ook nog dubbele vrijpionnen op de c lijn. Met 2 toren en vrijpion tegen een toren en een loper was de winst in zicht. Philip won zijn partij.

Met deze overwinning als ploeg nemen we de eerste 2 punten van het seizoen en klimmen we naar de 6de plaats in het klassement.

Rapid Aalter Evergem 2 13 7
Philip Verhaeghe Hendrik De Wit 3 1
Mark Christiaens Filip De Vlieger 3 1
Dimitri Teirlinck Sofie van De Geuchte 3 1
Martin Deschepper Kurt Engels 3 1
Stan Goetstouwers Martijn Goederson 1 3

De rangschikking na de 3de ronde:
1 Den Eik 1 6 39
2 Artevelde 1 5 37
3 Eeklo 1 4 34
4 Artevelde 2 4 27
5 Kaprijke 3 30
6 Rapid Aalter 2 31
7 Evergem 1 2 28
8 Evergem 2 2 27
9 Eeklo 2 2 26
10 Den Eik 2 0 20

De volgende ronde spelen we op 27 november 2015 te Sleidinge tegen Den Eik 2

zaterdag 24 oktober 2015

Criterium van Limburg

zaterdag was er het criterium van Limburg (in Neerpelt).  Het was al een tijdje geleden dat we dit toernooi deden met de club.  Met bijna twee uur rijden is dit ook niet zo vanzelfsprekend.  Toch zijn er ook een aantal schakers die naar onze regio komen om een toernooi te spelen.  Dus waarom zouden wij achterblijven.  Enkel de wat oudere spelers werden uitgenodigd en we hadden slechts twee kandidaat spelers gevonden.  Maar niet van de minste, Arne en Warre.  Beide namen een flinke start (2 uit 2).  Toen kwam onze Arne tegen Lars uit (reekshoofd). Hij had weinig kansen in deze partij en was waarschijnlijk nog onder de indruk voor de daaropvolgende partij die hij op het einde in een gewonnen stelling weg gaf.  Arne toont al wat veerkracht en kon nog drie partijen winnen waarna hij met 5 uit 9 nog zesde werd (goede scheidingspunten).
Bij de -14 was Warre na zijn partij in de OVL IC blijkbaar in bloedvorm.  Alle toppers van zijn reeks waren aanwezig, maar er was geen doorkomen aan.  Geen enkele verliespartij, drie remise'kes en met 5.5 uit 7 de winnaar van zijn reeks.  Na Hoboken en Oostende is dit zijn derde toernooiwinst van het seizoen!

vrijdag 23 oktober 2015

Oost-Vlaamse Interclub, ronde 1

We zijn oktober en het schaakseizoen begint goed op dreef te komen.  Na onze eerste deelname aan dit toernooi vorig jaar hadden we er wel zin in om ook dit jaar met een ploeg deel te nemen.  We spelen terug in reeks -1799 elo.  In deze eerste ronde mochten we naar Deinze.  In januari hadden we nog thuis gewonnen van deze club.  We hadden wat tijd nodig om hun lokaal te vinden.  Het lag mooi verstopt langs de tennisvelden van Deinze.  Toen we het chalet binnenkwamen waanden we ons op een exotische avond (ik ken die nog vanuit mijn jongere jaren).  Enkel de cocktails ontbraken, de temperatuur zat echter goed.  Dit ruikt naar intimidatie van de tegenstander, daar hadden we niet op getraind :).  Warre was in januari nog ons laatste bord, dit keer nam hij het eerste bord voor zijn rekening.  Simon nam het tweede bord, gevolgd door Martin en Geert.  Toen we een kwartier'ke aan het spelen waren mochten we dit onze trui weer aantrekken, chaletje niet geïsoleerd ....  Ik denk dat Geert onder de indruk was en even later met een stuk minder speelde.  Martin kwam met zwart in een aanvallende opening terecht en kon wit een pion afhandig maken.  Na het ruilen van een aantal stukken kwam er een toreneindspel op het bord.  Toen onze zwartspeler vergat zijn (reeds ver doorgeschoven) pion vergat te verdedigen (hallo) vroeg hij prompt remise.  Zijn tegenstander was blij om onder de druk uit te komen en was dankbaar voor het mooie gebaar.  Het eerste halfje was binnen (of verloren?).  Geert wou nog graag eens stunten maar zijn tegenstander kon een half uurtje later net iets vroeger mat geven dan onze speler.  Nu stonden we op achterstand.  Warre en Simon hadden elk een pion voorsprong.  Bij Simon was dit met ongelijke lopers zodat na enige tijd bleek dat remise de enige juiste uitslag was.  Warre kon geleidelijk zijn stelling verbeteren, in het eindspel dat volgde werden de torens geruild, waarna hij erin slaagde om te promoveren.  Zijn tegenstander had ook nog een ver doorgeschoven randpion op het bord mooi onder controle door zijn koning.  Maar onze Warre weet ook wel dat de randpion op de zevende rij remise kan houden tegen houden tegen de dame.  En die pion stond nog op de zesde rij...en hij weet ook wel hoe dit varkentje te wassen.  Een mooi punt en een gelijkspel tegen Deinze.  Opvallend, Warre had op het einde nog 1h10 op zijn klok, zijn tegenstander mocht al een tijdje verder met een 5-tal minuutjes (tempo Fischer 1h30 + 30 sec).
Dat halfje van Martin werd dus ... een verloren halfje.  Maar iedereen ging tevreden naar huis, we hadden als team ons best gedaan.

Karpov DeinzeRapid Aalter
De Baets, Christof17530-1De Waele, Warre1720
Soens, Steve16491/2-1/2Deschepper, Simon1619
Tack, Mikaël15901/2-1/2Deschepper, Martin1486
Leroy, Laurent13961-0De Geeter, Arne1379
2-2
alle uitslagen kan je hier terugvinden

woensdag 14 oktober 2015

De film 'Pawn Sacrifice'



Op 26 november komt de film 'Pawn Sacrifice' in onze zalen.  De film gaat over Bobby Fischer, geobsedeerd door het verslaan van de Russen daagt Fischer op het hoogtepunt van de Koude Oorlog schaaklegende Boris Spassky uit.  Maar terwijl de Amerikanen reikhalzend uitkijken naar de match van de eeuw ontdekt Fischer dat de grens tussen genialiteit en waarzin flinterdun is ...
Hmm, ik ben duidelijk buiten die gevarenzone :)

woensdag 7 oktober 2015

Criterium van Gent

Deze editie werd voor de eerste maal georganiseerd door onze schaakvrienden van LSV-Chesspirant.  Met een enthousiaste ploeg medewerkers hebben ze dit uitstekend gedaan.  Met niet minder dan 10 deelnemers was dit ook een top voor onze club.  Enkel in de -12 hadden we geen deelnemers.  In de open reeks waren Robbe en Mark (papa Nyssa) actief.  In deze sterke reeks haalden ze respectievelijk 2 en 2.5 uit 7.  Bij de -16 had Benno het wat lastiger en moest een paar onverwachte puntjes laten liggen, 3.5 uit 7.  Warre begon heel sterk bij de -14 (4.5 uit 5) maar in de laatste ronden raakte de "jus" een beetje op.  Toch nog een mooie 5de plaats!  Maar liefst 4 deelnemers bij de -10.  Mathieu en Arne scoorden een mooie 5.5 uit 9.  Ik heb van beide mooie partijen gezien, een beetje meer concentratie op de cruciale momenten zal hen wel eens een 0.5 of een punt meer opleveren. Toen ik een partij van Mathieu aan het volgen was bemerkte ik dat hij op een mat met zijn paard aan het spelen was (foto).  Hij nam rustig de tijd om zijn paard in 3 zetten te manoeuvreren naar het gewenste matveld, zijn tegenstander probeert hier nog een oplossing te vinden...mooi gedaan.  Pieterjan en Sverre hadden het wat lastiger met het schaakgeweld in deze reeks, maar ze hebben wel een leuke dag gehad.  Bij de -8 was bij aanvang wat moeilijker voor onze rapido's om punten te verzamelen.  Maar ze geven niet snel op.  Nyssa scoorde een 3.5 en Koenraad was zeer tevreden met zijn 4 uit 9. 

vrijdag 2 oktober 2015

Ledegancktoernooi tweede ronde 02/10/2015

Deze ronde ging door in het ontmoetingscentrum te Bellem. We mochten het opnemen tegen Kaprijke en deze keer waren we de thuisploeg.

Geert speelde op het eerste bord met wit tegen Dirk. Beide speler namen al snel ruimte op het bord. Geert langs de koningszijde en Dirk langs de dameszijde. Uiteindelijk kwam de dameszijde volledig open met een vrijpion voor Dirk. Geert had blijkbaar voldoende middelen om de promotie tegen te houden en met elk nog weinig tijd op de klok werd het remise.

Dimitri speelde met zwart op het tweede bord tegen Sara. De partij kwam traag op gang en al snel stond ik een half uur voor in tijd. Sara maakte toen een foutje en kwam een pion achter. Toch kwam er nog druk van Sara met een kleine pionen meerderheid waardoor ik veel tijd verloor. Deze pionen gingen van het bord maar mijn koning stond zo aan de foute kant van het bord. Onder tijdsdruk heb ik het eindspel totaal verkeerd gespeeld en verloor de partij.

Ava speelde met wit op het derde bord tegen Sander. Het spel ging gelijk op tot Ava het paard pende. Hierdoor kon Sander niet zomaar rokeren want de pionen structuur zou zeer slecht komen te staan. Na wat ruilen van de lichte stukken stond de stelling ongeveer gelijk. Het werd remise.

Jörg speelde met zwart op het vierde bord tegen Johan. Het werd een gesloten stelling met elk nog beide torens en de dame. Jörg had nog een paard en Johan een loper. Maar plots stond de koning van Jörg in de lijn van de torens van Johan. Johan zag zijn kans om een pion doorduwen en een pion slaan. Dit gaf de torens plots vrij spel en de partij was snel afgelopen.

Stan speelde met wit op het vijfde bord tegen Stefaan. De partij was evenwichtig tot Stan een vrijpion kon doorduwen. Deze was perfect gesteund door een loper. Stefaan had dit te laat gezien en Stan kon met een schaak de torens afruilen en promoveren. Stan neemt als enige de volle punten mee.

We zijn nipt verloren, toch zat er iets meer in. Helaas volgende keer beter.

Rapid Aalter - Kaprijke 9 - 11
Geert Callant - Dirk Welvaert 2 - 2
Dimitri Teirlinck - Sara Temmerman 1 - 3
Ava Vandenkerckhove - Sander Temmerman 2 - 2
Jörg Bastiën - Johan Cochuyt 1 - 3
Stan Goetstouwers - Stefaan Temmerman 3 - 1

donderdag 1 oktober 2015

Niewe ELO's

Met de komst van een nieuw kwartaal zijn er terug verse elo's in het schaakland.  Het derde kwartaal is traditioneel een rustige periode voor de club, geen interclub of andere liga-wedstrijden.  Daarom ging er een die-hard dan maar wat zomertoernooien gaan spelen.  Warre verzamelde maar liefst 27 elo-partijen in de zomer en zorgt er ongeveer in zijn ééntje voor de gemiddelde elo van de club verder stijgt.  (+33 tot 1695 elo).  Zijn nationale elo zijn per 1 okt 1694 en komen zo wat dichter bij zijn fide elo van 1771.  Waar hij volgens de fide website 7de staat bij de -14 in België.

elofiche van rapid Aalter
wat zijn elo's