maandag 29 februari 2016

Vlaams Jeugd Kampioenschap dag 2 en 3/3

Warre mocht in de eerste ronde van de dag spelen tegen Annelies Vitharana, beide hadden 3 uit 3.  Het toeval wou dat ik de week vooraf had afgesproken met Frank om haar op te halen.  Het was dus heel stil in de auto ☺.  Annelies is een tegenstander waar Warre tot een jaar terug heel weinig punten tegen scoorde.  Warre wist ongeveer wel wat hij op zijn bord kon krijgen en besliste vrij snel om tegengesteld te rokeren en zijn aanval goed te plannen.  Na winst tegen Annelies kwam een andere Oostvlaamse tegenstander, Daria Vanduyfhuys.  Ze maakt sinds kort een sterke progressie en kon in dit toernooi reeds een remise afdwingen van Dries en haalde winst tegen Robbert.  Warre was dus gewaarschuwd.  Ik vond zijn stelling in het middenspel niet zo denderend, hij hield er achteraf een andere mening op na ☺.  Een remise was het resultaat, misschien zijn minst goede partij uit het toernooi of was het de sterkte van de tegenstander?  In zijn derde partij van de dag had hij snel een voordeeltje in de opening, iets wat hij niet meer liet weglopen.  Op het einde van de tweede dag stond hij dus nog altijd alleen aan de leiding.

Op dag drie kwamen ook Arne (-10) en Nyssa (-8) aan spelen toe.  Hij startte goed zijn toernooi, kwam zich mooi in de top 5 nestelen.  Maar de laatste ronde -tegen een voor ons onbekende tegenstander- was er eentje teveel.  Toch een mooi toernooi (11de) waarbij hij goed zijn tijd gebruikte.  Nu nog blijven noteren!
Nyssa kende een tragere start.  In de eerste partijen liet ze telkens haar loper insluiten.  Na wat oefenen en wat éénvoudig analyseren met Nyssa ging het plots beter.  Ze behaalde een mooie 3,5 uit 7 en werd zowaar meisjes kampioen bij de -8!  Meester Jörg zal heel tevreden zijn ☺.

Warre had ook nog een spannend parcour af te werken op deze laatste dag.  Zijn eerste ronde was tegen Sterre Dauw.  Iemand die nog niet zolang schaakt, maar reeds een sterke reputatie onder de jeugdschakers heeft.  Zijn deelname aan Bethune bewijst ook zijn ambitie!  Het werd een mooie partij waarbij Warre goed gebruik maakt van de ruimte.  Na deze winst mocht hij tegen Dries met zwart.  Dries lag dan een halfje achter op Warre.  Na de afwikkeling van de opening vroeg Dries plots remise.  Wat Warre na snel nadenken direct aanvaarde.  Dries had geen goed oog op zijn behandeling van de stelling en was overtuigd dat Warre de stelling beter kon afhandelen.  Beter nu remise vragen en waarschijnlijk krijgen dat later een njet krijgen.  Het leverde Dries de titel van vice-kampioen op.  Alles lag dus nog open in de laatste ronde.  Warre moest terug met zwart, ditmaal tegen Alicia Alukova (een bekende familienaam onder de jeugdschakers).  Ik ben maar éénmaal gaan piepen naar de stelling, maar zag direct dat er meer plusjes waren voor Warre dan voor Alicia.  Hij speelde vakkundig de stelling uit en behaald hiermee zijn eerste overwinning op een groot toernooi.   Bovendien behaalde hij ook nog de trofee Laureaat van Oostvlaanderen. Proficiat.


vrijdag 26 februari 2016

Ledeganck eerste ronde Play-offs

Vrijdag was de eerste ronde van de play-offs te Eeklo en we speelden tegen Kaprijke. Geert en Ava konden niet deelnemen wegens een tornooi in Nederland en deze ronde viel ook samen met het Oostvlaamse IC. Philip en Michael maakte de ploeg volledig. Michael die toch een mooie partij speelde kwam in een toreneindspel terecht. Het leek remise te worden maar blijkbaar is er iets fout gelopen voor Michael en verloor hij zijn partij. Stan deed al snel offer maar kon er geen voordeel uit halen. Het komt tot een eindspel maar met een stuk achter. Uiteindelijk verliest hij op tijd. Philip speelde een lange partij. In het middenspel stonden zijn stukken niet optimaal en uiteindelijk verloor hij zijn partij. Mark speelde een evenwichtige partij. Het komt tot een eindspel waar hij een vrij pion heeft maar deze niet onmiddellijk kan doorduwen. Elke zet werd belangrijk en Sara ging uiteindelijk door de vlag. Mark wint zijn partij. Ik (Dimitri) speelde in mindere opening en al na enkele zetten verloor ik tempo's, ruimte en ontwikkeling. Toen kreeg ook nog een dubbel pion en mijn koning stond in het center. Het enige wat ik nog kon was gebruik maken van de open lijn door die dubbel pion maar daar kreeg ik geen tijd en ruimte voor. Ik verlies mijn partij.

B-reeks
Kaprijke-Rapid Aalter2-0(13-7)
Philip De Vroe-Philip Verhaeghe3-1
Sara Temmerman-Mark Christiaens1-3
Sander Temmerman-Dimitri Teirlinck3-1
Johan Cochuyt-Stan Goetstouwers3-1
Maarten Osaer-Michael Cleppe3-1

B-reeks
1Kaprijke3,5
2Eeklo 232
3Evergem 231
4Rapid Aalter2
5Den Eik 21

Vlaams Jeugd Kampioenschap, dag 1/3

vorige week zaterdag zijn de VJK gestart.  Dit kampioenschap wordt sedert vele jaren georganiseerd door de Mechelse schaakvereniging TSM.  Ook bestaan er sinds vele jaren discussie's waarom dit toernooi gespreid wordt over drie dagen (niet voor de -8 en -10).  Als men de vrije dag dan nog een interclub organiseert dan zijn dit twee volle weekends schaken.  Voor velen een beetje van het goede te veel. Ik kan ze geen ongelijk geven!
We hebben dit jaar drie deelnemers, Warre (-14), Arne (-10) en Nyssa (-8).  Het hadden er vijf kunnen zijn, maar Lotte (-18) en Simon (-18) hebben verstek gegeven.  Warre is sedert het toernooi in Bethune er forts op vooruit gegaan, althans wat zijn elo betreft.  1927 knikkers op zijn FIDE teller.  Hij is hiermee de tweede sterkste jeugdspeler in het land bij de -14 (Nathan Pirard doet nog net iets beter).  Blijkt dan nog dat Nathan ook niet komt opdagen op dit VJK en is Warre meteen de hoogste gerankte speler.  Iets nieuws voor het manneke, maar dit went wel ☺.  Zijn eerste dag heeft hij een foutloos parcour met 3 uit 3.  Meteen staan er (slechts) twee spelers met het maximum aan de leiding na de eerste dag.  Morgen (27/2) volgt meteen de confrontatie (Annelies Vitharana).
Zondag komen dan ook onze jongste deelnemers aan de beurt.

alle uitslagen kan je hier volgen.